Martyna Chomacka i Piotr Kucharski prezentują proste, efektowne i smaczne przepisy na świąteczne potrawy z nowoczesnym twistem, idealne na Boże Narodzenie. Propozycje te urozmaicą świąteczny jadłospis i zasmakują każdemu, kto szuka kulinarnych inspiracji na ten wyjątkowy czas. Wśród przygotowanych dań znajdą się m.in. zimowe tosty z oscypkiem i żurawiną, stek z polędwicy z sosem grzybowo-pieprzowym oraz domowe carpaccio. Przepisy prowadzących stanowią połączenie tradycji z nowoczesnością, dzięki czemu święta będą nie tylko smaczne, ale i pełne kulinarnych niespodzianek.Trzeci odcinek to spotkanie tradycji z kuchnią współczesną - fermenty, głębia smaku i proste składniki. Duszone pory w winie i miso z sosem winegret i jajkiem, aromatyczna zupa na wodzie z kiszonej kapusty oraz śledzik w kremie cebulowym z duszoną cebulą. Elegancja, umami i nowe spojrzenie na zimowe, często niedoceniane produkty.