Katarzyna Bosacka przygląda się najpopularniejszym produktom spożywczym i przemysłowym, z których codziennie korzysta każdy z nas, takich jak np.: ketchup, wędlina, dżem czy suszone owoce. Sprawdza, czy opłaca się robić domowe zamienniki tych popularnych produktów, nie tylko ze względu na zdrowie, ale też domowy budżet.Prowadząca sprawdza, jakie suszone morele można kupić w sklepach, czy na pewno są one zdrowe oraz czy opłacałoby się samodzielnie suszyć je w domu. Kolejnym produktem, który analizuje, jest ketchup. Razem z Andrzejem Polanem przygotuje jego domową wersję. Następnie Katarzyna Bosacka testuje napoje izotoniczne i szuka dla nich własnoręcznie robionej alternatywy. Na koniec sprawdza konfitury śliwkowe oraz płyn do mycia naczyń. Prezentuje, dlaczego ten środek czystości może podrażniać skórę rąk oraz jak zrobić go w domowych warunkach.