© 1995-2025 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Okrasa łamie przepisy

Okrasa łamie przepisy

25 minmagazyn kulinarnyPolska2025
TVP Polonia HD Dzisiaj, 6 grudnia 15:25
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Karol Okrasa wyrusza na Suwalszczyznę, by odkryć kulinarne tradycje tego regionu, znanego z charakterystycznych sękaczy - ciast pieczonych warstwowo na rożnie nad żywym ogniem. Zainspirowany lokalnymi legendami oraz historycznymi przepisami kucharz pokaże widzom trzy unikalne wypieki na kiju: drożdżowe ciasto z konfiturą porzeczkową i ricottą z kandyzowaną skórką limonki, sękacza z ciasta naleśnikowego podanego z sałatką z duszonej jagnięciny oraz ciasto francuskie z dodatkiem sałatki z wędzonego pstrąga.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2025
Czas trwania
  • 25 min