Uczestnicy pod czujnym okiem Katarzyny Bosackiej próbują zmienić swoje dotychczasowe nawyki kulinarne. Wspólnie poznają tajniki zdrowego odżywiania, dowiedzą się, jak dokonywać właściwych wyborów. Dzięki temu będą mogli jeść i żyć bardziej świadomie. Czeka ich seria eksperymentów, które są związane z codziennymi nawykami żywieniowymi. W poszczególnych odcinkach znajdą się też rady dotyczące tego, po jakie produkty sięgać. Prowadząca dokładnie przeanalizuje etykiety, wskazując dobre oraz złe składniki. Kamera programu odwiedza gospodarstwa i fermy lokalnych producentów, by prześledzić proces powstawania najnowszej jakości produktów spożywczych.W ostatnim odcinku nastąpi czas podsumowań. Widzowie otrzymują też jednak nowe informacje. Na początek prowadząca zdradza sposoby na walkę z marnowaniem jedzenia. Przekona się, jak są użytkowane resztki w różnych krajach. Kolejny temat dotyczy wykorzystania nowoczesnej technologii do tego, by śledzić drogę, którą pokonuje żywność, począwszy od pola, na sklepowych półkach kończąc. Katarzyna Bosacka z Bartkiem Jędrzejakiem testują wiedzę uczestników po zakończeniu trwającej dziesięć tygodni akcji edukacyjnej.