© 1995-2025 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Historia kuchni polskiej

Historia kuchni polskiejOdc. 16

39 minmagazyn kulinarnyPolska2024-2025
TVP Polonia wtorek, 9 grudnia 15:10
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.Wśród roślin przywiezionych do Europy przez Kolumba i jego następców wyróżnia się ziemniak, który szybko zdobył ogromną popularność. Stał się nie tylko częstym składnikiem kuchni, ale również kluczowym elementem w walce z głodem, co uczyniło go symbolem globalizacji. Pochodzący z Peru ziemniak zyskał wyjątkowe znaczenie historyczne, przyrodnicze i społeczne. Swoją szczególną pozycję zdobył w XIX wieku, gdy zaczęto publikować książki kucharskie poświęcone wyłącznie jemu. Historyk Jarosław Dumanowski oraz ekspert Maciej Nowicki badają rolę ziemniaka w historii, a także jego wpływ na kuchnię polską, próbując odpowiedzieć na pytanie, co przyczyniło się do jego sukcesu.
Reżyseria
  • Tomasz Rostworowski
  • Mirosław Bork
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2024-2025
Czas trwania
  • 39 min