Autorzy kontynuują podróż dookoła globu szlakiem ciekawych lokalnych smaków. Czekają ich kolejne inspirujące spotkania z ludźmi, którzy zajmują się rolnictwem, hodowlą i przetwórstwem żywności, a wszystko do robią zgodnie z dawnymi recepturami. Twórcy serii pokażą, jak wyglądają regionalne specjały, codzienne obiady i dania na wyjątkowe okazje. Tym razem przybliżą tradycje kulinarne Serbii, Liechtensteinu, Hiszpanii, Niemiec, Szwecji, Francji, Polski, Portugalii, Martyniki i Sycylii.Autorzy odwiedzają karaibską wyspę Martynikę. Jej klimat sprzyja uprawie roślin. Mieszka tu Waël Toto, która porzuciła pracę w marketingu, by uprawiać ziemię należącą do rodziny. W jej ogrodzie rośnie ponad tysiąc drzew owocowych, a grządki pełne są warzyw i ziół. Codziennie rano gospodyni zbiera mango, kokosy, banany, marakuje i bataty. Przyrządza z nich tradycyjne dania, łącząc je z nowoczesną kuchnią. Gwarancją jej kulinarnego sukcesu są świeże, ekologiczne, pełne aromatu składniki i sprawdzone przepisy.