Pięcioodcinkowa seria łączy w sobie opowieść o podróżowaniu, gotowaniu oraz poczuciu odpowiedzialności społecznej. Twórcy dokumentu przedstawiają pracę pięciu kucharzy - ekologów pochodzących z Hiszpanii, Chin, Kalifornii, Beninu i Tasmanii. Łączą ich wspólne cele: ochrona środowiska, wykorzystanie lokalnych produktów i gotowanie zdrowego jedzenia.Hegia - restauracja i pensjonat - mieści się w budynku z XVIII wieku. Położony na terytorium Kraju Basków lokal cieszy się dwiema gwiazdkami Michelina. Właściciel kompleksu, Arnaud Gasconne Daguin, jest propagatorem ekologicznego trybu życia. Zwłaszcza że okoliczny klimat sprzyja uprawie zbóż, warzyw i owoców. Mięso serwowane w restauracji pochodzi z pobliskiej farmy, sery wytwarzane są przy końcu drogi, przy której znajduje się Hagia, a owoce morze pochodzą z targu w Bayonne. Daguin gotuje tylko w niskich temperaturach, używa tylko cukru, soli lub odrobiny oliwy z oliwek. Ze względu na swój wyjątkowy charakter Hegia przyciąga klientów z całego świata.