Słynny szef kuchni pozna kuchnię, kulturę, tradycje i historię mieszkańców odległych zakątków świata. Zdobywca kilkunastu gwiazdek Michelin z pasją łowcy przygód wyrusza na emocjonujące wyprawy. Do przyrządzenia lokalnych potraw często będzie potrzebował trudno dostępnych składników. By je zdobyć, zaryzykuje nawet spotkanie z jadowitymi stworzeniami. Będzie nurkował, wędkował, a nawet skakał z helikoptera. Tym razem przemierzy równiny RPA, bagna Luizjany, norweskie fiordy, Sumatrę oraz góry w południowych Indiach. Trafi też na Tasmanię.Wyprawa do Luizjany pozwoli poznać sekrety kuchni Cajun. Były żołnierz piechoty morskiej, Eric Cook, wysyła Gordona Ramsaya na bagna w poszukiwaniu jadalnych składników. Będzie musiał stawić czoło groźnym mieszkańcom mokradeł i Zatoki Meksykańskiej. Okaże się, czy jego umiejętności przydadzą się w tym regionie.