Słynny szef kuchni pozna kuchnię, kulturę, tradycje i historię mieszkańców odległych zakątków świata. Zdobywca kilkunastu gwiazdek Michelin z pasją łowcy przygód wyrusza na emocjonujące wyprawy. Do przyrządzenia lokalnych potraw często będzie potrzebował trudno dostępnych składników. By je zdobyć, zaryzykuje nawet spotkanie z jadowitymi stworzeniami. Będzie nurkował, wędkował, a nawet skakał z helikoptera. Tym razem przemierzy równiny RPA, bagna Luizjany, norweskie fiordy, Sumatrę oraz góry w południowych Indiach. Trafi też na Tasmanię.Podróż przez południowe Indie, region słynący z handlu przyprawami, pozwoli poznać bogactwo nowych smaków. Kucharz tym razem będzie łowił na oceanie, zostanie zaatakowany przez mrówki, czeka go przeprawa górskimi drogami i przekona się, jak ostre bywają lokalne dodatki do potraw. Spróbuje też zachwycić kobiety, które zdają się wiedzieć wszystko na temat lokalnej gastronomii.