Słynny szef kuchni pozna kuchnię, kulturę, tradycje i historię mieszkańców odległych zakątków świata. Zdobywca kilkunastu gwiazdek Michelin z pasją łowcy przygód wyrusza na emocjonujące wyprawy. Do przyrządzenia lokalnych potraw często będzie potrzebował trudno dostępnych składników. By je zdobyć, zaryzykuje nawet spotkanie z jadowitymi stworzeniami. Będzie nurkował, wędkował, a nawet skakał z helikoptera. Tym razem przemierzy równiny RPA, bagna Luizjany, norweskie fiordy, Sumatrę oraz góry w południowych Indiach. Trafi też na Tasmanię.Tym razem będzie można poznać kulinarne tradycje Gujany. Gordon Ramsay wyruszy w głąb południowoamerykańskiego lasu deszczowego. Do dżungli trafi wprost z helikoptera. Przyjdzie mu polować na kajmana, łowić piranie na bambusową wędkę, a także wykonać specjalny łuk. Po zrobieniu zapasów zmierzy się z gwiazdą lokalnej gastronomii, Delvinem Adamsem. Przyrządzą ucztę dla członków plemienia.