Słynny szef kuchni pozna kuchnię, kulturę, tradycje i historię mieszkańców odległych zakątków świata. Zdobywca kilkunastu gwiazdek Michelin z pasją łowcy przygód wyrusza na emocjonujące wyprawy. Do przyrządzenia lokalnych potraw często będzie potrzebował trudno dostępnych składników. By je zdobyć, zaryzykuje nawet spotkanie z jadowitymi stworzeniami. Będzie nurkował, wędkował, a nawet skakał z helikoptera. Tym razem przemierzy równiny RPA, bagna Luizjany, norweskie fiordy, Sumatrę oraz góry w południowych Indiach. Trafi też na Tasmanię.Wyprawa na Tasmanię. Słynny szef kuchni będzie tam szukał raków w wodach zamieszkanych przez rekiny i zbierał zioła w buszu. Wsiądzie też na pokład wodnosamolotu, aby przedostać się do interioru, gdzie czeka go łowienie pstrągów i pozyskiwanie rzadkiego miodu. Na koniec wraz z kulinarną nomadką, Analiese Gregory, przyrządzi wyjątkowy posiłek.