Słynny szef kuchni pozna kuchnię, kulturę, tradycje i historię mieszkańców odległych zakątków świata. Zdobywca kilkunastu gwiazdek Michelin z pasją łowcy przygód wyrusza na emocjonujące wyprawy. Do przyrządzenia lokalnych potraw często będzie potrzebował trudno dostępnych składników. By je zdobyć, zaryzykuje nawet spotkanie z jadowitymi stworzeniami. Będzie nurkował, wędkował, a nawet skakał z helikoptera. Tym razem przemierzy równiny RPA, bagna Luizjany, norweskie fiordy, Sumatrę oraz góry w południowych Indiach. Trafi też na Tasmanię.Kolejna wyprawa pozwoli poznać niezwykłe smaki Północy. Kucharz na własnej skórze przekona się, jak wygląda mroźna zima w Norwegii. Będzie nurkował w lodowatych wodach fiordów w poszukiwaniu skorupiaków, zaganiał stado reniferów, pomagał przy fermentacji ryb, spróbuje także owczej głowy. Na koniec przygotuje wraz z Christopherem Haatuftem bożonarodzeniowe przyjęcie.