Słynny szef kuchni pozna kuchnię, kulturę, tradycje i historię mieszkańców odległych zakątków świata. Zdobywca kilkunastu gwiazdek Michelin z pasją łowcy przygód wyrusza na emocjonujące wyprawy. Do przyrządzenia lokalnych potraw często będzie potrzebował trudno dostępnych składników. By je zdobyć, zaryzykuje nawet spotkanie z jadowitymi stworzeniami. Będzie nurkował, wędkował, a nawet skakał z helikoptera. Tym razem przemierzy równiny RPA, bagna Luizjany, norweskie fiordy, Sumatrę oraz góry w południowych Indiach. Trafi też na Tasmanię.Na Sumatrze Gordon Ramsay ponownie podejmuje ryzyko, by zdobyć składniki niezbędne do przygotowania lokalnych potraw. Będzie pracował na pokładzie statku, pozna pełen niebezpieczeństw system jaskiń, a także wydoi bawolicę. Jego poczynaniom przygląda się William Wongso, uznawany za najlepszego szefa kuchni w Indonezji.