Simone Rugiati odwiedza Mediolan, Neapol, Rimini oraz inne włoskie miasta, gdzie spotka się z trzema mieszkańcami, którzy pokazują mu swoją ulubioną restaurację. Wspólnie wybierają jedno danie. Sprawdzą, jakich składników użyto i jak się je przyrządza. Na koniec Simone wybiera najlepsze miejsce. Zwycięski lokal zostaje oznaczony jako godny polecenia. Osoba, która wskazała daną restaurację, dostaje 500 euro.Simone Rugiati odwiedza słoneczną Sardynię, by spróbować panady, która wewnątrz chrupiącego ciasta kryje mięso, ryby lub warzywa. Owijanie mięsa chlebowym ciastem jest starym zwyczajem, znanym na całym świecie - od Peru, przez Argentynę, po kraje śródziemnomorskie. Każde z tych miejsc ma swoją tradycję, która na Sardynii uległa rewolucji. Wykorzystując lokalne produkty stworzono najróżniejsze warianty i kształty z nadzieniem mięsnym, rybnym, a nawet serowym i warzywnym. Simone tradycyjnie spróbuje pięciu zupełnie różnych wersji panady.