Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: bekonowe chipsy z syropem klonowym i czekoladą, lody, bajgle, pomarańcze z czekolady i tabletki musujące.Tym razem dowiemy się, czego trzeba, aby przygotować idealne pikle: do wielu litrów solanki należy dołożyć sporo czasu, bo nawet do 50 dni. Ponadto w programie wizyta w fabryce drinków Fizzies - napojów w tabletkach, przypominających nieco nasz vibovit. Pracownicy zakładu mówią, dlaczego nie wolno im dopuścić, aby draże zawilgotniały. Zobaczymy też, jak powstają czekoladki z syropu klonowego, łączące ze sobą smaki Afryki i Kanady.