Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: bekonowe chipsy z syropem klonowym i czekoladą, lody, bajgle, pomarańcze z czekolady i tabletki musujące.Tym razem twórcy serii ukazują jak powstają Chicken Bones - popularne w Kanadzie cukierki czekoladowe, produkowane od 1985 roku. Poznamy też historię i kulisy dzisiejszej produkcji babeczek budyniowych z ciasta francuskiego, charakterystycznych dla kuchni portugalskiej. Ich receptura została opracowana przez mnichów z lizbońskiego klasztoru. W programie także wizyta na kalifornijskim ranczu, które przetwarza trzy tysiące ton czosnku rocznie. Zobaczymy też tajniki produkcji czekoladowych przysmaków w kształcie pomarańczy, która z łatwością dzieli się na cząstki.