© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
W kotle historii

W kotle historii

26 minmagazyn kulinarnyPolska2020-2024
TVP Historia środa, 8 maja 18:00
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.Flandryjskie opony zwane później arrasami były tak cenne, że senat uznał je za własność Rzeczpospolitej, a nie majątek króla, którym mógłby rozporządzać. Późniejsze losy tapiserii z Flandrii były nie mniej złożone. Poznamy też włoską kuchnię Zygmunta Augusta i żydowskie dania spod zamku w Tykocinie.
Reżyseria
  • Jerzy Grabowski
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2020-2024
Czas trwania
  • 26 min