clock10:32

Dziś, środa 02.04

ZOBACZ LISTĘ KANAŁÓW
TerazRanoPo południuWieczór
Wszystkie kanałyulubione
Usunięto z Ulubionych
dziecięcefilmowe
Więcej
 
 
 
 
Wybierz dostawcę
© 1995-2025 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Voyage en cuisine

Voyage en cuisine

35 minémission
Arte HD środa, 26 marca 06:20
Le beuf bourguignon, le terroir français dans l'assiette Alexis Sarini est allé faire un road-trip sur la route 66... des vins de Bourgogne. Accompagné du chef Thomas Collomb, il s'est rendu dans les terres de Bourgogne pour chercher du vin, ingrédient central a la préparation du beuf bourguignon. En attendant que ça mijote, on patiente en chanson avec un ban bourguignon. Pierre Raffard, géographe de l'alimentation, nous explique le lien entre le vin et la Bourgogne, les origines du plat et la diffusion des vaches charolaises dans le monde. La supérette Pour nous faire découvrir la culture culinaire de la Bourgogne, Alexis Sarini est allé faire le plein de souvenirs dans une supérette d'autoroute. Dans les rayons, l'indétrônable moutarde, mais également quelques douceurs comme les nonettes ou les anis de Flavigny. A vos marmites ! Pour les plus gourmands, on vous propose une recette du beuf bourguignon, facile a reproduire chez soi. Enfilez votre plus beau tablier ! _______________________________ La recette du beuf bourguignon Le beuf bourguignon se savoure dans les grands restaurants comme a la maison ! Retrouvez notre recette. Ingrédients pour 6 personnes : 1,5 kg de paleron et de joue de beuf 150 g de lardons fumés 1 oignon 2 carottes 200 g de champignons de Paris 3 gousses d'ail 1 bouquet garni 30 g de farine une bouteille de vin rouge 50 g de beurre 2 c. a s. de vinaigre balsamique 1 c. a s. d'huile d'olive Persil pour la garniture Préparation : Coupez la viande en morceaux de 5 cm environ, salez, et poivrez. Dans une cocotte, faites revenir la viande avec du beurre et une cuillere a soupe d'huile d'olive. Faites chauffer le four a 180°C. Retirez les morceaux de viande. Baissez le feu, et faites suer 10 min les carottes coupées en tranches, l'oignon haché et l'ail écrasé dans le jus de viande et dans un peu de beurre. Singez les légumes (saupoudrez les légumes de farine) et remuez bien. Versez le vinaigre puis le vin, petit a petit. Remettez les morceaux de viande, et ajoutez le bouquet garni a la cocotte. Mettez la cocotte au four et laissez cuire 2h, jusqu'a ce que la viande soit tres tendre. Laissez reposer une nuit. Retirez les morceaux de viande, et faites réduire la sauce si besoin dans une casserole. Elle doit etre onctueuse et brillante. Faites revenir les lardons, puis les champignons dans une grande poele. Ajoutez-les dans la cocotte que vous aurez réchauffée. Pour servir, répartissez la viande dans les assiettes, puis les champignons et les lardons, et nappez de sauce. Garnissez de persil et servez accompagné d'un gratin dauphinois.
Gatunek
  • émission
Czas trwania
  • 35 min
Pokaż więcej

Cenimy Twoją prywatność

Pilot WP jest częścią holdingu Wirtualna Polska.

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (880 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.