Mistrz kuchni Pascal Brodnicki pokazuje widzom, jak zastąpić tradycyjne dania azjatyckimi potrawami. Udowadnia, że przygotowanie oryginalnego obiadu jest proste i nie musi wiele kosztować. W poszukiwaniu inspiracji kulinarnych wyrusza do Wietnamu, Laosu i Tajlandii. Robi zakupy na tamtejszych targach, przyrządza i sprzedaje przekąski na ulicy i pracuje na plantacji ryżu. Aby się sprawdzić, przygotowuje egzotyczne dania dla swoich azjatyckich gospodarzy. Próbuje grillowanego gekona i pieczonych larw mrówek, przyjmuje też zaproszenie na nietypowe łowy.Pascal wyrusza do Tajlandii i szybko staje się miłośnikiem tamtejszej kuchni. Uznanie mistrza zdobyły przede wszystkim owoce morza: kalmary, krewetki, małże i kraby. Pascal odwiedza także dom na palach, który należy do rybaka o imieniu Thian. Obaj mężczyźni wyruszają na połów małży. Pascal odwiedza również Bangkok, gdzie w jednej z restauracji próbuje przyrządzić krabowe curry.