Mistrz kuchni Pascal Brodnicki pokazuje widzom, jak zastąpić tradycyjne dania azjatyckimi potrawami. Udowadnia, że przygotowanie oryginalnego obiadu jest proste i nie musi wiele kosztować. W poszukiwaniu inspiracji kulinarnych wyrusza do Wietnamu, Laosu i Tajlandii. Robi zakupy na tamtejszych targach, przyrządza i sprzedaje przekąski na ulicy i pracuje na plantacji ryżu. Aby się sprawdzić, przygotowuje egzotyczne dania dla swoich azjatyckich gospodarzy. Próbuje grillowanego gekona i pieczonych larw mrówek, przyjmuje też zaproszenie na nietypowe łowy.Pascal przekonuje się, że Laotańczycy to najbardziej zrelaksowany naród w Azji Południowo-Wschodniej. Ich życiowe credo to: "nie ma problemu". W tym odcinku Pascal gości u przesympatycznej rodziny, wraz z którą przyrządza Laap - tradycyjną potrawę z kurczaka. Nie ominie go też degustacja lokalnych, bardzo gorzkich, rybnych przekąsek i sosu rybnego padaek. Pascal podejmuje się też trudnego zadania - łowienia ryb tradycyjną metodą w największym wodospadzie w delcie Mekongu.