W trakcie swojej kolejnej podróży kulinarnej Pascal Brodnicki poznaje sekrety kuchni Zanzibaru. Kosztuje tamtejszych przysmaków, odwiedza targi oraz miejsca, w których produkowana jest lokalna żywność.Kamery odwiedzają plantacje goździków, z których słynie Zanzibar. Widzowie odkryją, w jaki sposób się je uprawia, zbiera i suszy, a także jak wygląda selekcja najlepszych przypraw. Kucharka Habiba zdradzi sekrety tradycyjnych potraw tego kraju, a przy okazji Pascal dowie się, co mieszkanki Zanzibaru sądzą o mężczyznach, którzy mieszają się do gotowania. Znachorka z zaprzyjaźnionej wioski opowie prowadzącemu o leczniczych właściwościach goździków. Na koniec Pascal pokaże, jak połączyć barwną, afrykańską kuchnię z polskimi smakami, i przyrządzi prostego kurczaka curry w mleczku kokosowym. Wytłumaczy też, dlaczego uwielbia dania jednogarnkowe.