Ekipa filmowa Food Network odwiedza pasjonatów dobrego jedzenia i podpatruje, jaki jest ich sposób na udany obiad, rodzinną kolację czy imieniny u cioci. O swojej miłości do gotowania opowiadają strażaczki z Chrzanowa, członkinie Koła Gospodyń Miejskich oraz pani burmistrz z Hrubieszowa, która jest mamą trójki dzieci.Kamila spędza wakacje w Chałupach ze swoimi dziećmi, Leonem i Zuzią. Rodzina zostaje tu na dwa miesiące. Mieszkają i gotują w przyczepie bez piekarnika, na dwóch palnikach. Często korzystają z grilla. Ich dania są szybkie i proste, ale też zdrowe. Na śniadanie kobieta proponuje serniczki na mleku kokosowym oraz migdałowym z dodatkiem nasion chia i mango. Na obiad przyrządza domowe shish kebaby. To zdrowa wersja kebabów, z chudego mięsa i bez tłustego sosu. Do tego podaje szaszłyki z kurczaka z kostkami ananasa. Dzieci robią kolorowe przekładańce. To wielopiętrowe kanapki z chleba tostowego przekładane m.in. plastrami łososia, czosnkowym sosem i rukolą.