Ekipa filmowa Food Network odwiedza pasjonatów dobrego jedzenia i podpatruje, jaki jest ich sposób na udany obiad, rodzinną kolację czy imieniny u cioci. O swojej miłości do gotowania opowiadają strażaczki z Chrzanowa, członkinie Koła Gospodyń Miejskich oraz pani burmistrz z Hrubieszowa, która jest mamą trójki dzieci.Kasia i Marcelina pracują z remizie strażackiej w Chrzanowie. Jako że interwencje strażackie to ciężka fizyczna praca, posiłki muszą być sycące. Kobiety szykują dla jednostki tortille z szynką, serem i warzywami, które podają z aromatycznym sosem. Następnie przyrządzają pastę z cieciorki z dodatkiem pieczonej dyni i grillowanej papryki, idealną do chleba lub grzanek. Na deser proponują płonące banany. Na zakończenie dnia Kasia i Marcelina przygotowują kociołek z ogniska, a w nim ziemniaki po cabańsku, czyli tradycyjne danie z Chrzanowa. Wspólna kolacja gromadzi wszystkich strażaków z całej jednostki.