© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Image
Image
 

Okrasa łamie przepisy

25 minmagazyn kulinarnyPolska2020
TVP Rozrywka sobota, 21 grudnia 07:15
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Karol Okrasa przypomni mirabelki, z których kiedyś nasze babcie przyrządzały dżemy, konfitury i kompoty. Owoce te są nadal bardzo popularne w Niemczech czy Francji. Kucharz postara się przekonać do nich polskie podniebienia. Pokaże, jak przygotować konfiturę z dyni i mirabelek. Potem przyrządzi łososia z salsą mirabelkową. Na koniec zrobi osmolone udka perliczki długo duszone metodą confit oraz piersi perliczki krótko duszone w mieszaninie likieru ziołowego i masła, a wszystko to poda z sosem na bazie konfitury z mirabelek.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2020
Czas trwania
  • 25 min