Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Znad Jeziora Łańskiego na Warmii Karol opowie widzom o wigilijnych potrawach postnych. Kiedyś poszczono nie tylko w wigilię Bożego Narodzenia, lecz także przed każdym większym świętem, a nawet niedzielą. Wykluczano z posiłku mięso oraz nabiał - masło, śmietanę, ser oraz jaja. Dozwolone były tylko ryby i produkty roślinne. Zgodnie z tą tradycją kucharz przygotuje trzy dania w ciekawej formie: dzikiego łososia z sosem z dyni i papryki, placki z ziemniaków i kapusty kiszonej z nadzieniem z grzybów oraz smażonego karpia zatopionego w zalewie octowo-grzybowej.