Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Polska kuchnia zna kilka potraw, które sprawiają wrażenie, jakoby pochodziły z innych krajów, np. fasolka po bretońsku czy ryba po grecku. Nad zagadką ich pochodzenia razem z Karolem Okrasą pochyli się prof. Jarosław Dumanowski, historyk zajmujący się kuchnią polską. Następnie Karol przygotuje własne wersje wspomnianych potraw. Przygotuje trzy dania: rodzaj szaszłyka z dorsza w stylu greckim z sałatką z grochu włoskiego, fasolkę po bretońsku, ale z rybą zamiast mięsa, oraz "rybę" po grecku z karkówką wieprzową.