© 1995-2025 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Image
Image
 

Okrasa łamie przepisy

25 minmagazyn kulinarnyPolska2016
TVP Rozrywka wtorek, 30 grudnia 18:35
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Polska kuchnia zna kilka potraw, które sprawiają wrażenie, jakoby pochodziły z innych krajów, np. fasolka po bretońsku czy ryba po grecku. Nad zagadką ich pochodzenia razem z Karolem Okrasą pochyli się prof. Jarosław Dumanowski, historyk zajmujący się kuchnią polską. Następnie Karol przygotuje własne wersje wspomnianych potraw. Przygotuje trzy dania: rodzaj szaszłyka z dorsza w stylu greckim z sałatką z grochu włoskiego, fasolkę po bretońsku, ale z rybą zamiast mięsa, oraz "rybę" po grecku z karkówką wieprzową.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2016
Czas trwania
  • 25 min