© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Okrasa łamie przepisy

Okrasa łamie przepisy

25 minmagazyn kulinarnyPolska2014
TVP 3 Rzeszów sobota, 28 grudnia 06:30
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Karol jedzie w okolice Dolnej Wisły, niedaleko Chełmna, gdzie przygląda się tradycyjnemu cięciu lodu. Dowiaduje się, że w dawnych czasach, gdy nie było jeszcze lodówek, zimą wycinano lód na stawach, który potem trafiał do lodowni i pozwalał długo przechowywać żywność. Na miejscu Karol przygotowuje dwa dania, zupę z czerwonej soczewicy z wędzonym łososiem oraz placki z zielonej soczewicy z pieczoną rybą i sosem cebulowo-śmietanowym.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2014
Czas trwania
  • 25 min