Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.W Starej Oranżerii przy pałacu w Nieborowie Karol Okrasa snuje opowieść o historii cytrusów w polskiej kuchni. W XVI i XVII wieku europejscy kupcy przywozili z zamorskich krain wiele egzotycznych sadzonek. Jednoczesny technologiczny rozwój, zwłaszcza we Włoszech, produkcji płaskiego szkła przyczynił się do powstawania oranżerii. Jedną z najsłynniejszych była ta znajdująca się przy pałacu w Wersalu. Również w naszym kraju zaczęto wznosić tego typu budowle. Starą Pomarańczarnię w Łazienkach Królewskich wzniesiono w latach 1786-1788 według projektu Dominika Merliniego. Z XVII wieku pochodzą polskie przepisy z użyciem pomarańczy z rękopiśmiennej książki kucharskiej z dworu Radziwiłłów. Karol Okrasa wspólnie z pracownicą muzeum w Nieborowie oprowadzi widzów po tamtejszej oranżerii. Przygotuje również mandarynki kandyzowane w korzennym syropie, dorsza w maślanym sosie pomarańczowo-kaparowym oraz cytrusowy ryż z kurczakiem i mandarynkami.