© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Image
Image
 

Okrasa łamie przepisy

25 minmagazyn kulinarnyPolska2024
TVP Wilno piątek, 22 listopada 06:55
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Karol Okrasa udaje się tym razem na Kujawy. Na kształtowanie się tamtejszych tradycji kulinarnych wpłynęły na pewno urodzajne ziemie i sąsiadujące regiony: Wielkopolska i Mazowsze. Kujawy słyną z potraw z drobiu, głównie gęsi i kaczek, oraz z zup, z których najbardziej charakterystyczną jest czernina. Nasłonecznione sady zapewniają zaś obfite zbiory owoców, zwłaszcza śliwek, jabłek i gruszek. Najbardziej znanym słodkim produktem jest oczywiście toruński piernik. Kucharz przygotuje tym razem piernikową zupę gulaszową na kaczych udach, kujawski krem makowy ze śliwkami oraz smażonego pstrąga po toruńsku, czyli z sosem piernikowo-śliwkowym.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2024
Czas trwania
  • 25 min