Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Karol Okrasa tym razem uda się w okolice Babiej Góry, by spróbować leśnej kuchni orawskiej. Odwiedzi m.in. skansen w Zubrzycy Górnej. Lokalny przewodnik opowie o regionalnych potrawach, które zawsze były proste i skromne, a ich podstawą były często kapusta i ziemniaki. Zainspirowany opowieściami szef kuchni przygotuje kwaśnicę na dziczyźnie z kminkiem oraz zupę z zielonej sałaty na maślance i kefirze. Prowadzący ugotuje też smażoną klózkę, czyli potrawę z zaparzonej wraz z ziemniakami mąki pszennej i żołędziowej, podanej z omastą z boczku i borowików.