© 1995-2025 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Image
Image
 

Okrasa łamie przepisy

25 minmagazyn kulinarnyPolska2023
TVP Kobieta poniedziałek, 29 grudnia 14:30
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Kucharz przyrządzi potrawy z krzycy - starej, nieuszlachetnionej do dziś formy żyta ozimego. Zboże to rośnie na niewielkich leśnych lub górskich polach i jest wykorzystywane jako pasza dla zwierząt. Jednak kiedyś służyło do produkcji mąki i wypieku delikatnego w smaku pieczywa. Karol przygotuje podpłomyki pieczone na blasze, podane z masłem cebulowym, placki ze słoniną i boczkiem podane z paprykową salsą oraz placuszki z mąki, ziemniaków i ryby podane z filetem z grenadiera panierowanym w mące z krzycy i chrzanowym majonezem.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2023
Czas trwania
  • 25 min