Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Dawni Polacy bardzo rygorystycznie przestrzegali postów. Oprócz mięsa nie można było jeść także mleka, śmietany, masła oraz jaj. Dozwolone były jedynie produkty roślinne i ryby. Do dziś zachowały się receptury na niektóre postne potrawy: masło lub śmietanę z migdałów czy "jaja" do zup wykonywane z mięsa ryb. Inspirując się podobnymi przepisami, Karol przygotuje ser z orzechów nerkowca, pasztet z orzechów włoskich, pieczarek i warzyw oraz dorsza z makaronem z dyni podanego z wegańskim majonezem.