© 1995-2025 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Image
Image
 

Okrasa łamie przepisy

25 minmagazyn kulinarnyPolska2016
TVP Rozrywka poniedziałek, 29 grudnia 07:35
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Karol Okrasa jedzie w okolice Brodnicy, gdzie mieszka pan Mieczysław Babalski - jeden z pierwszych rolników ekologicznych w Polsce. Gospodarz wytwarza mąkę z orkiszu, z samopszy - prastarego zboża uprawianego już 7 tysięcy lat temu, oraz płaskurki, z której prawdopodobnie był upieczony chleb, który Chrystus podawał swoim uczniom podczas Ostatniej Wieczerzy. Obecnie dawne zboża wracają do łask. Kucharz przygotuje trzy potrawy oparte na mące wytworzonej ze starych odmian zbóż. Pierwszym daniem będzie okoń morski podany na kaszy owsianej ugotowanej na soku jabłkowym z buraczkami. Druga propozycja to placki z mąki z płaskurki z kozim twarożkiem i pieczonymi warzywami. A trzecia - to żytni makaron z kiszoną kapustą, kaparami i wędzonym łososiem.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2016
Czas trwania
  • 25 min