© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Image
Image
 

Okrasa łamie przepisy

25 minmagazyn kulinarnyPolska2023
TVP Kobieta środa, 22 stycznia 12:00
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Kucharz postanawia przyjrzeć się tzw. streetfoodowi. W Chinach uliczne jadłodajnie serwują gotowane na parze bułeczki bao, w Wietnamie zupę pho, a w Belgii - frytki z majonezem. Karol udowadnia, że te potrawy mają swoje polskie odpowiedniki. Przygotowuje drożdżową bułeczkę na parze, podsmażoną i podaną z aromatyczna sałatką z mięsa z rosołu z pikantnym sosem. Następnie gotuje doprawiony orientalnie rosół z uda kurczaka, kaczki i ogona wołowego, który poda z makaronem ze szczypiorkowego naleśnika. Na koniec zaś przyrządza frytki z podlaskiej babki ziemniaczanej podane z cebulką, serem i jogurtowym sosem.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2023
Czas trwania
  • 25 min