Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.W dzisiejszych czasach coraz częściej dochodzi do powszechnego marnowania żywności. Choć w wielu zakątkach świata panuje głód, to w Europie co roku do śmieci trafia około 130 kg jedzenia w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Tymczasem już nasze babcie doskonale wiedziały, że w kuchni nic się nie może zmarnować. Karol Okrasa wykorzysta do przygotowania swoich potraw pozostałości z wcześniejszych obiadów. Pierwszą propozycją będą resztki z pieczonej kaczki, glazurowane w orientalnym sosie z orzechami, malinami i kozim serkiem. Druga potrawa to pikantna pasta z resztek indyka z rosołu podana na zapieczonej grzance z chałki. Trzecim daniem są kopytka z resztek ugotowanych ziemniaków i gotowanego kurczaka, podane z chrupiącymi resztkami kurczaka, serem i kurkami.