© 1995-2025 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Image
Image
 

Okrasa łamie przepisy

25 minmagazyn kulinarnyPolska2025
TVP Rozrywka poniedziałek, 8 grudnia 18:40
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Kucharz spotka się na plaży w Sopocie z właścicielem kutra, Rafałem. Przekaże on ryby, które posłużą do przygotowania potraw w otoczeniu gdańskiej Starówki oraz stoczni. Na koniec Karol odwiedzi byłego marynarza, który działa na rzecz utworzenia na Pomorzu rowerowych szlaków winiarskich. Pierwszą propozycją będzie sałatka w stylu Cezar, ale zamiast kurczaka znajdą się w niej morskie ryby. Druga to delikatnie parzona w ziołach troć bałtycka z sosem typu holenderskiego na bazie kaszubskiego wina.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2025
Czas trwania
  • 25 min