Trzynasta edycja programu zapowiada się jako wyjątkowa i pełna zmian. Uczestnicy będą oceniani przez niezastąpioną Magdę Gessler, niesamowitego Michela Morana oraz nowego jurora - Przemysława Klimę, zdobywcę dwóch gwiazdek Michelin. To jednak nie koniec niespodzianek. W tym roku zawodnicy zawalczą nie tylko o statuetkę i możliwość wydania własnej książki, ale także o nową, imponującą nagrodę w wysokości 200 tysięcy złotych.Uczestnicy mają wyjątkową szansę odbycia jednodniowego stażu w czterech ateńskich restauracjach wyróżnionych gwiazdką Michelin: Pelagos, Botrini's, Spondi i Herve. Mogą tam uczyć się od wybitnych szefów kuchni, takich jak Luca Piscazzi, Ettore Botrini, Herve Pronzato i Arnaud Bignon, co może okazać się kluczowe w ich kulinarnym rozwoju. Po zakończeniu stażu zawodnicy w malowniczej okolicy kapliczki świętego Mikołaja w Rafinie wykazują się zdobytymi umiejętnościami. Ich zadaniem jest przygotowanie dwóch dań inspirowanych kuchnią poznaną podczas kursu: przystawki z ryb lub owoców morza oraz dania głównego. To wyzwanie stanowi doskonałą okazję do pokazania, jak nowe doświadczenia mogą wzbogacić ich kulinarne umiejętności i pozwolić na tworzenie potraw pełnych smaku i finezji.