Kolejna odsłona kulinarnego konkursu. Jurorzy, Magda Gessler, Anna Starmach i Michel Moran, przygotowali dla uczestników konkurencje z daniami z produktów biwakowych, z serc zwierzęcych lub jeżowców. W innym zadaniu kucharze muszą wykazać się znajomością upodobań sędziów, podając im do łóżka ulubione śniadanie. Wyjątkowo trudne okaże się odtworzenie potraw, których spróbują po ciemku. Nie zabraknie gości specjalnych. Będą to gwiazdy "Dzień Dobry TVN" - Ewa Drzyzga, Anna Kalczyńska, Małgorzata Ohme, Filip Chajzer, Andrzej Sołtysik oraz Bartek Jędrzejak. Studio odwiedzi też Anna Mucha czy kucharze znani z poprzednich edycji. Ponadto widzowie ponownie spotkają się z jurorem "MasterChefa Juniora", Tomaszem Jakubiakiem. Masterclass poprowadzi Hector Jimenez Bravo, który ocenia w ukraińskiej wersji programu. Najlepsze osoby wezmą udział w kulinarnej bitwie we Włoszech. Na zwycięzcę czeka sto tysięcy złotych, a także możliwość wydania własnej książki kucharskiej.Na czas pierwszej konkurencji kuchnia stanie się leśną polaną, na której zjawią się nie tylko jurorzy, ale również goście specjalni, czyli uczestnicy poprzednich edycji: Mariusz Komenda, Mateusz Krojenka i Rafał Fidyt. Studio odwiedzi ponadto miłośnik mięsa, Tomasz Jakubiak. Celem zadania jest przygotowanie rolady o wyrazistym smaku oraz z idealnie dobranymi dodatkami. W drugiej części rywalizacji kucharze muszą podać wymyśloną przez siebie potrawę, którą jednak wcześniej zaakceptują pozostali. Otrzymują konkretne wytyczne: ich propozycja ma być kunsztowna i gotowana na parze. Jeśli kandydaci na MasterChefa nie spełnią wymagań, jurorzy wymyślili inne wyzwanie - pracę drużynową.