Trzynasta edycja programu zapowiada się jako wyjątkowa i pełna zmian. Uczestnicy będą oceniani przez niezastąpioną Magdę Gessler, niesamowitego Michela Morana oraz nowego jurora - Przemysława Klimę, zdobywcę dwóch gwiazdek Michelin. To jednak nie koniec niespodzianek. W tym roku zawodnicy zawalczą nie tylko o statuetkę i możliwość wydania własnej książki, ale także o nową, imponującą nagrodę w wysokości 200 tysięcy złotych.W finale 13. edycji MasterChefa trzech najlepszych kucharzy-amatorów w Polsce zmierzy się w dwóch etapach o tytuł mistrza kuchni. Pierwsze zadanie odbędzie się w restauracji Delta w Atenach, gdzie uczestnicy obejrzą lekcję kulinarną prowadzoną przez szefa George'a Papazachariasa, a następnie spróbują odtworzyć jego dania, takie jak chrupiący słonecznik z marynatą w mastyce i miętowej wodzie morskiej, podawany z botwinką, marynowanymi wiśniami i sosem z musującego wina rabarbarowego. Do finałowego etapu przejdą tylko dwie osoby, które będą musiały przygotować dla jurorów trzydaniowe menu. Ostateczna konkurencja zdecyduje, kto zdobędzie dwieście tysięcy złotych, dodatkowe pięćdziesiąt tysięcy od sponsora oraz kontrakt na książkę kucharską.