Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.Obowiązkowym punktem w kulinarnej podróży Roberta Makłowicza po Niemczech jest uprawa ziemniaków, gdzie podróżnik wykopuje młode bulwy odmiany Viviana. W żyznej dolinie górnego Renu warto przyjrzeć się również uprawom białych szparagów, które tradycyjnie są wiosennym przebojem na niemieckich stołach. Odwiedzimy duże gospodarstwo w Feldkirch, u podnóża Szwarcwaldu, gdzie zwozi się warzywa z pól do własnej przetwórni, sprzedaje we własnym sklepie lub podaje na talerzu we własnej restauracji - wszystko na miejscu. W tym regionie na pewno warto skosztować wody z uzdrowiska Badenweiler oraz wina ze słynnego okręgu Kaiserstuhl.