Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.Plaże na południowo-zachodnim wybrzeżu Zanzibaru to prawdziwy raj dla kitesurferów - miłośników wodnych ewolucji na desce ze skrzydłem. Jeden z nich, Conor Crowley, Irlandczyk z Krakowa, zostaje przewodnikiem Roberta Makłowicza po wodach oblewających Zanzibar. W menu odcinka znalazły się miejscowe przysmaki m.in. ośmiornica w stylu Suahili i gnocchi z krewetkami i wanilią, tagliatelle w sosie z cigala oraz homary z rusztu.