Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.Robert Makłowicz tym razem odwiedza Luksemburg. Przy wiadukcie nad rzeką Alzette kucharz przyrządza tatara z szalotką, żółtkami, kaparami, majonezem i ketchupem. Następnie wyrusza na spacer uliczkami starej części miasta. Place D'Armes słynie z pchlich targów. Kolejny punkt zwiedzania to budynek Radia Luksemburg, legendarnej rozgłośni. Kucharz w rybnej restauracji Amarain degustuje owoców morza. Udaje się także do dzielnicy La Gare, w której mieszkają przybysze z całego świata. W barze o nazwie Tasquinha zamawia kawę i portugalski destylat z wytłoczyn winogronowych. W pobliskiej restauracji smakuje również krewetek smażonych z czosnkiem oraz suszonego dorsza z ziemniakami i jajkiem.