Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.W dzisiejszym odcinku kucharz z Krakowa opowiada o skarbach indyjskiego stanu Kerala - kokosach, pieprzu i kauczuku. Nazwa egzotycznego orzecha wywodzi się od imienia upiora z portugalskich podań - Coco. Szesnastowiecznym podróżnikom włochata skorupa kokosu przypominała skórę legendarnego stwora. Orzechy mają wiele zastosowań. Wnętrze kokosu wypełnia słodkie mleczko, z miąższu wyrabia się olej, zaś z suchych wytłoczyn - wiórki kokosowe. Włókna służą do wyrobu lin, sznurków, szczotek i wycieraczek. W czasach Vasco da Gamy pieprz był jedną z najcenniejszych przypraw sprowadzanych z Indii do Europy. W Portugalii cena sprzedaży pieprzu była nawet 200-krotnie wyższa od kosztów jego zakupu w Kerali. Na koniec Makłowicz odwiedza byłą planację drzew kauczukowych Water Scapes. Obecnie działa tu ośrodek turystyczny, w którym można poznać historię kauczuku. W menu tego odcinka znalazły się: danie z dodatkiem mleczka kokosowego, najpopularniejszy indyjski posiłek zwany dal Thadka oraz jarzynowe curry z makaronem.