Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.Kucharz zwiedza Dolną Austrię. W gospodzie degustuje miejscowy specjał - pieczoną cielęca głowę. W innym lokalu zamawia wino i zimne przekąski - szynkę z dzika, sery, sałatkę ze szparagów i morelowy chutney. Kolejna atrakcja to rejs po Dunaju. Statek cumuje w Dürnstein, gdzie przybysz z Krakowa gotuje zupę rieslingową. Ponadto podróżnik zwiedza winnicę Nikolaihof, gdzie wytwarzano już w alkohol w czasach Celtów. Następnie odwiedza miasteczko Wösendorf. Tam się przekonuje, że riesling reński to najbardziej szlachetny biały szczep na świecie.