Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.Relacja z wizyty miłośnika gotowania w Rijece. Miasto powstało na miejscu dawnej osady rzymskiej. Robert Makłowicz odwiedza XIX-wieczna hale targowe, gdzie kupuje owoce morza, kosztuje także wino prosto z beczki. Spacerując po mieście kucharz opowiada o jego burzliwej historii. Jeszcze dziś w Rijece mieszkają osoby, które były w swoim życiu obywatelami sześciu kolejnych państw: Austro-Węgier, Regencji Carnaro, Wolnego Miasta Rijeki, Włoch, Jugosławii i dzisiejszej Republiki Chorwacji. Na zakończenie Makłowicz zagląda do Muzeum Morskiego, które mieści się w dawnym pałacu węgierskiego gubernatora. Jednymi z ciekawszych eksponatów są torpedy z własnym napędem zbudowane w XIX wieku oraz kamizelka z Titanica, którą do Rijeki przywiozła załoga Carpathii, statku uczestniczącego w akcji ratunkowej na Atlantyku.