Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.Trasę podróży Roberta Makłowicza wyznaczają miejsca pojawiające się na kartach Pisma Świętego. Kucharz z Krakowa podąża tym razem szlakiem biblijnych postaci - wchodzi na Górę Oliwną, górę Syjon i Tabor, odwiedza Bazylikę Grobu Świętego oraz Cezareę Maritimę, Kanę Galilejską oraz miasto, w którym dorastał Chrystus - Nazaret. Wiele z tych miejsc wygląda dziś całkiem prozaicznie, można jednak poczuć w nich tchnienie biblijnej historii. Tym razem mistrz kuchni proponuje widzom potrawy przyrządzane w czasach Jezusa - majadarrę, czyli pilaw z soczewicą, piotrosza, rybę przygotowywaną nad Jeziorem Galilejskim oraz słodkie pyszności z nazaretańskiej cukierni.