Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.Kucharz z Krakowa odwiedza chorwacką wyspę Rab. Zagląda m.in. do cukierni Vilma w miejscowości Banjol, w której raczy się syropem pomarańczowym, rakiją z figami oraz rabską tortą, czyli wypiekiem i prawie tysiącletniej tradycji. Później Robert próbuje prutu, czyli słynnej szynki podobnej do włoskiego prosciutto. Następnie kucharz udaje się do położonej na wzniesieniu pasieki, aby spróbować rakii z miodem.