Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.Dalszy ciąg podróży po Ekwadorze. Znany krytyk kulinarny wyrusza na wyprawę do mitycznego Eldorado szlakiem hiszpańskich konkwistadorów. Przełęcz położona na wysokości 4 tysięcy metrów okazuje się doskonałym miejscem na przygotowanie śniadania. W miasteczku znanym z termalnych źródeł Makłowicz delektuje się świetnym pstrągiem a la befsztyk. Na moście zawieszonym nad dopływem Amazonki prezentuje złoto Inków - kaszę bogatą w cenne składniki odżywcze. W gęstej dżungli smaży placki z zielonej odmiany bananów.