Kolejna odsłona autorskiego, kulinarno-podróżniczego, programu Roberta Makłowicza, który jako pierwszy w dziejach telewizji polskiej zaproponował widzom zwiedzanie świata poprzez pryzmat kulinariów. Cykl ukazuje związki kuchni z kulturą i historią odwiedzanych regionów, odkrywa lokalne tradycje oraz miejscowe specjały i osadza je w kontekście historii małych ojczyzn.Robert Makłowicz odwiedza miasta Turkiestan i Szymkent leżące przy słynnym w średniowieczu jedwabnym szlaku. Na stepie ma okazję spróbować wielbłądziego mleka, którego walory zdrowotne są nie do przecenienia. Podziwia również Mauzoleum Hodży Jasawiego, żyjącego w XII wieku islamskiego mistrza duchowego, oraz turkiestański bazar, na którym podgląda ręczną produkcję kiełbas z koniny oraz odnajduje barani łój z kurdiuka owiec rasy kaukaskiej. W menu programu znajdą się również takie przysmaki jak: baranina z bakłażanami, mięsno-makaronowy besparmak, pierożki samsa oraz przypominający włoskie bucatini lagman.