Kolejna odsłona autorskiego, kulinarno-podróżniczego, programu Roberta Makłowicza, który jako pierwszy w dziejach telewizji polskiej zaproponował widzom zwiedzanie świata poprzez pryzmat kulinariów. Cykl ukazuje związki kuchni z kulturą i historią odwiedzanych regionów, odkrywa lokalne tradycje oraz miejscowe specjały i osadza je w kontekście historii małych ojczyzn.Przy zejściu z Kopca Unii Lubelskiej, górującego nad dawną stolicą austro-węgierskiej Galicji, Robert Makłowicz spotyka liczne atrakcje turystyczne i kulinarne na lwowskim rynku. Odwiedza działającą w ratuszu kawiarnię Grand Cafe Leopolis. Jedną z tutejszych kamienic zajmowała kiedyś rodzina Baczewskich, dostarczająca gatunkowych spirytualiów na dwór cesarski. W wielokulturowej lwowskiej kuchni można znaleźć m.in. wieprzowe żeberka, wareniki z ziemniakami, lemburgery i owoce Morza Czarnego. Kucharz osobiście przyrządza ormiański chłodnik tanow.